Evolució del consum a Catalunya

14-juny-2019 | Notícies Generals

Comparteix:

Des d’ADIN us traslladem les darreres dades publicades per l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat.

Aquestes dades son bastant positives i de manera resumida són:

El PIB català ha crescut un 0,6% en el primer trimestre de 2019 (dades avançades).

Aquest increment ha estat superior al del trimestre anterior, on el creixement va ser del 0,4%. En termes interanuals, l’economia catalana ha crescut un 2%, repuntant el seu ritme de creixement.

Les dades relatives al quart trimestre de 2018 del consum de les llars catalanes mostren una evolució interanual positiva (+1,5%). Per Espanya, el creixement ha estat superior (+2%).

Seguidament, analitzem l’evolució dels factors que incideixen sobre el consum de les llars catalanes en el primer trimestre de 2019.

economia catalana

Mercat de treball
Segons l’EPA, el nombre de persones aturades a Catalunya durant aquest primer trimestre de 2019 se situa en 446.600. Intertrimestralment, disminueix el nombre de persones aturades (-1,1%; 4.800 menys). Respecte del mateix període d’un any abans, també disminueixen les persones aturades (-2,6%; 12.100 menys).

La taxa d’atur, se situa en l’11,6% a Catalunya, la més baixa en un primer trimestre des de 2008.

El nombre de persones ocupades ha augmentat un 2,7% en comparació amb el primer trimestre de l’any 2018 (87.700 més). Respecte del trimestre anterior, l’ocupació es manté força estable a Catalunya (200 menys).

Preus
En aquest primer trimestre de 2019, el creixement dels preus és positiu (+1,1%), però es manté la desacceleració iniciada a mitjans de l’any 2018.

Els preus dels carburants continuen escalant (+2,9%), tot i que més moderadament que en 2018.

Confiança dels consumidors
L’índex de confiança dels consumidors experimenta a Espanya alts i baixos durant aquest primer trimestre de 2019, tancant el mes de març amb un valor de 93,9 punts (valor inferior als 100 punts, que denoten optimisme). Disminueix la valoració de la situació actual contraposada amb la millora sobre les expectatives futures.

Riquesa financera i immobiliària
El preu de l’habitatge (darreres dades publicades per l’INE pel quart trimestre de 2018) ha augmentat un 8,1% interanual a Catalunya. Només la Comunitat de Madrid (+9,6%) mostra un increment major. Cal recordar que el creixement dels preus de l’habitatge pot tenir un efecte positiu sobre el consum en un sector de la societat (propietari). Però, també pot provocar una disminució del poder adquisitiu per un altre (comprador).

S’han signat 13.232 hipoteques immobiliàries a Catalunya en els mesos de gener i febrer per un import de 2.490,1 milions d’euros. Continua, doncs, l’evolució positiva. D’altra banda, l’Euribor continua en valors negatius (-0,11%), amb l’efecte positiu sobre la despesa de les famílies.

Quant a l’estoc de crèdit concedit, durant el quart trimestre de 2018 ha disminuït un 3,6% interanual. La principal conseqüència és la reducció del finançament per a activitats productives (-7,3%). Per la part de crèdit viu, també afecta la reducció per a l’adquisició i rehabilitació d’habitatge (-1,4%). Per contra, el crèdit per la compra de béns de consum durador segueix pujant situant-se en taxes del +14,8%.

Aquestes i d’altres notícies les trobareu a http://observatoritreball.gencat.cat/ca/inici

 

 

 

 

BoatShow Barcelona 2024
Barcelona BOAT SHOW 2024

¡SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

He llegit i accepto la política de protecció de dades