Ajuts a l’activitat productiva i l’ocupació davant els efectes del coronavirus

3-abr.-2020 | Ajuts i subvencions, Reglamentacio i Normativa

Comparteix:

La Generalitat de Catalunya, així com el Govern de l’Estat i la Unió Europea han decretat una sèrie de mesures urgents amb l’objectiu de mitigar els efectes de la pandèmia del Covid-19 sobre l’economia. Es tracta d’uns ajuts dirigits a l’activitat productiva i l’ocupació com són la moratòria de tributs, els ajuts a autònoms o millores de la liquiditat de les empreses, entre moltes altres.

A continuació et presentem algunes de les mesures més destacades d’aquests tres organismes. També tens a la teva disposició el recull complet i més específic de totes les ajudes, un document que s’actualitza de forma constant.

Generalitat de Catalunya

Aquestes són algunes de les ajudes impulsades pel govern català. De cara als propers dies es preveu la posada en marxa d’un segon paquet de mesures econòmiques d’abast més sectorial i específic.

Cànon de l’aigua. Reducció temporal del cànon de l’aigua per aportar liquiditat a les famílies i a les empreses.

Moratòria de tributs. Moratòria en els terminis d’autoliquidació i pagament de tots els tributs propis i cedits de la Generalitat de Catalunya fins que finalitzi l’estat d’alarma. També s’inclou una moratòria fins al setembre del pagament de l’impost sobre estades turístiques.

Ajuts a autònoms. Es posa en marxa un ajut de fins a 2.000 euros per a aquells treballadors autònoms dedicats a activitats de les quals se n’hagi decretat el tancament per la crisi del coronavirus.

Contractació pública. El Govern vol garantir que les empreses que treballen per a la Generalitat segueixin cobrant i mantenint l’ocupació malgrat no puguin prestar efectivament el servei. En aquest sentit, la Generalitat es farà càrrec de les despeses salarials i de les pòlisses d’assegurança dels treballadors de les empreses afectades

Administració. Les meses de contractació es podran reunir sense assistència presencial, tot respectant la transparència que exigeix la Llei de contractes de sector públic.

Transport públic. El Govern es compromet a estudiar l’impacte de la caiguda dels ingressos tarifaris com a conseqüència de la disminució de l’activitat econòmica.

Línia de crèdit. El Govern formalitzarà una línia de crèdit de 1.000 M€ per millorar la liquiditat de les empreses.

Finestreta única digital. Obertura d’una finestreta única digital per a empreses, persones treballadores i autònomes sobre les mesures econòmiques de la crisi del coronavirus amb l’objectiu de plantejar dubtes i realitzar gestions.

Marketplace Covid-19. Un servei impulsat per ACCIÓ d’oferta i demanda empresarial per fer front a l’emergència sanitària provocada pel Covid-19 i que permet facilitar la col·laboració empresarial.

ACCIÓ Virtual Desk. Un reforç dels canals telemàtics per seguir donant servei a les empreses a través de xats a mida i videoconferències. De la mateixa manera, també s’ha reforçat l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització, per donar resposta a les limitacions actuals relacionades amb l’exportació o importació de productes.

Cercador d’ajuts i serveis d’ACCIÓ. El Cercador d’ajuts per a l’empresa d’ACCIÓ incorpora el llistat actualitzat d’ajudes per a empreses, persones treballadores autònomes i particulars, per fer front a la crisi. Uns ajuts que ofereixen diverses administracions i organismes.

Govern de l’Estat

Aquestes són algunes de les mesures adoptades pel Govern de l’Estat:

Línia d’avals i garanties públiques. Per garantir la liquiditat per les empreses i autònoms s’ha aprovat el primer tram de la línia d’avals de l’ICO per evitar que es restringeixi el crèdit.

Empreses exportadores. Aprovació de línies d’avals addicionals de 2.000 milions d’euros per a les empreses exportadores amb mecanismes àgils, afavorint especialment les petites i mitjanes empreses.

Protecció de l’ocupació i col·lectius vulnerables. Algunes d’aquestes iniciatives són l’adaptació de la jornada de treball per fer front a necessitats de conciliació; establiment del teletreball; els ajustos temporals de plantilla a través de la flexibilització dels Expedients Temporals de Regulació d’Ocupació (ERTO) o la major facilitat pel col·lectiu d’autònoms per cobrar una prestació, entre d’altres.

Contractació pública. Les Administracions Públiques ajudaran les seves empreses contractistes per mitigar les conseqüències del COVID-19 en els contractes del sector públic.

Impostos: Flexibilització dels ajornaments del pagament d’impostos durant un període de sis mesos.

Finançament. Línia de finançament específic a través de l’Institut de Crèdit Oficial per import de 400 milions d’euros.

Reemborsament de préstecs. Ajornament del reemborsament de préstecs atorgats per la Secretaria General d’Indústria i de la Petita i mitjana empresa.

Bonificacions a la seguretat social. Ampliació de les bonificacions a la Seguretat Social per a contractes fixos discontinus en els sectors de turisme, comerç i hostaleria vinculats a l’activitat turística.

Innovació. El Ministerio de Ciencia, a través del CDTI, ha llançat un pla de mesures extraordinàries per a la innovació de les empreses amb l’objectiu de pal·liar l’alentiment de l’activitat i protegir l’ocupació en l’àmbit de la R+D+i.

Unió Europea

Aquestes són algunes de les principals mesures a nivell de la Unió Europea:

Límit de dèficit. La UE ha activat la clàusula de salvaguarda i ha suspès els límits de dèficit per tal que els Estats membres puguin elevar la seva despesa pública.

Nou paquet de mesures fiscals. La UE està estudiant opcions com la utilització del fons de rescat europeu; oferir liquiditat per cobrir les despeses de sanitat o l’emissió de  “coronabons”.

Transport. Desplegament de mesures d’urgència per protegir el trànsit de mercaderies, garantir els subministraments i mitigar l’impacte del coronavirus en el sector del transport.

Empreses. 25.000 M€ per donar suport al sector de la salut, a les pimes, al mercat laboral i assistir als sectors més vulnerables. La UE també ajudarà a les empreses a aconseguir diners més barat subvencionant els tipus d’interès.

Seguirem informant!!!

¡SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

He llegit i accepto la política de protecció de dades