La Generalitat publica el primer balanç d’execució de l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030

15-febr.-2021 | Notícies del sector, Notícies Generals

Comparteix:

La Generalitat publica el primer balanç d’execució de l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030, on s’han iniciat més del 88% de les 89 línies que marca aquest primer Pla.

L’aplicació de l’Estratègia marítima de Catalunya 2030 es desenvolupa amb elevada efectivitat, segons s’exposa a l’informe elaborat per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura (DARP).

Els sectors de l’Economia Blava van generar una ocupació directa de 214.496 persones (el 5,8% del total d’ocupació de Catalunya), 35.500 milions d’euros de facturació i 7.300 milions d’euros en valor afegit brut (el 3,4% del VAB de Catalunya). Amb aquests valors, Catalunya se situa al capdavant dels estats europeus amb un major pes de l’economia marítima en la seva economia nacional al costat de Portugal, Estònia, Grècia, Malta i Xipre.

La pesca recreativa té una gran rellevància a Catalunya. L’any 2019, es va iniciar un estudi pilot del seguiment d’aquesta activitat mitjançant l’obtenció d’informació a partir d’enquestes dels practicants. Tenint en compte la recollida, les espècies, tipologia dels pescadors i la inversió econòmica, obtenint una estimació precisa de l’impacte social.

El sector de la biotecnologia marina a Catalunya encara és incipient.

L’increment de la brossa marina amenaça la preservació dels ecosistemes marins.

A la lluita contra el canvi climàtic, s’han pres mesures per reduir les emissions de diòxid de carboni i promoure les energies renovables, mitjançant inversions tant en instal·lacions a terra com en embarcacions pesqueres per promoure la propulsió elèctrica i modificacions estructurals per fer-les més eficients.

En l’àmbit social de l’Estratègia, s’han desenvolupat accions com: Donar a conèixer a la ciutadania el nostre medi natural marí; transmetre la importància de protegir-lo, i fomentar la implicació conscient de la ciutadania en la cura del medi.

Els Grups d’Acció Local Pesquers i Marítims (GALP), cofinançats pel FEMP i el DARP, que han demostrat ser el millor vehicle d’implementació territorial de l’Estratègia mitjançant les seves estratègies de desenvolupament local participatiu.

Formació i la facilitació d’accés al mercat laboral en l’àmbit marítim. Aquest és un element clau perquè els joves tinguin accés a una formació de qualitat en àrees amb demanda laboral i assegurar-ne així la inserció al món professional.

El reconeixement social del paper de la dona en l’àmbit marítim i el foment de la seva implicació en aquests sectors es esencial.

Creació i posada en marxa de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del MarICATMAR com a organisme assessor de l’Administració en l’àmbit marítim es un altre dels grans assoliments d’aquest primer període de l’Estratègia.

Posem en valor que en el marc d’aquesta Estratègia el DARP ja ha signat dos acords claus a escala interdepartamental per a implantar-la eficientment.

Descarregueu l’informe complet al següent enllaç:

Informe-EMC 

 

¡SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

He llegit i accepto la política de protecció de dades