Catalunya potencia l’emprenedoria, la innovació, la tecnologia i la sostenibilitat a través del projecte europeu Psamides

27-oct.-2021 | Notícies del sector, Seminaris, jornades i premis

Comparteix:

Catalunya potencia l’emprenedoria, la innovació, la tecnologia i la sostenibilitat a través del projecte europeu Psamides

• Empreses innovadores presenten al Saló Nàutic projectes dirigits a optimitzar i modernitzar els ports petits i mitjans amb eines capdavanteres, un dels eixos del nou Pla de ports de Catalunya

• El projecte Psamides té com a objectiu optimitzar els ports petits i mitjans amb eines innovadores per potenciar l’activitat turística, millorar la prestació dels serveis, racionalitzar els costos, impulsant alhora la sostenibilitat ambiental

 

Representants institucionals participant a la jornada del projecte Psamides.

En el marc del Saló Nàutic Internacional de Barcelona, l’empresa pública Ports de la Generalitat, un dels socis del projecte europeu Psamides, ha organitzat una jornada perquè les petites i mitjanes empreses europees presentin projectes innovadors que després es puguin implementar en els ports petits i mitjans europeus. L’objectiu és difondre la innovació, la tecnologia i la sostenibilitat ambiental de mans de l’emprenedoria perquè es pugui aplicar als ports.

Set empreses catalanes, franceses i portugueses han presentat projectes d’innovació tecnològica com ara, una aplicació de monitoratge del fons marí per veure l’estat de les infraestructures portuàries, un nou sistema d’hàbitats marins per salvaguardar la fauna que hi ha a l’aigua dels ports, nous sistemes de torretes de subministrament de serveis intel·ligents, pantalans trencaones flotants, sistemes de monitoratge de l’activitat portuària mitjançant anàlisis intel·ligents d’imatges, etc.

A l’acte han assistit la directora general de l’Acció Exterior, Muntsa Vilalta, el secretari general de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, Xavier Bernard-Sans, i el director general de Ports de la Generalitat, Pere Vila, entre altres directius i tècnics.

En línia amb aquest projecte, el Pla de ports pretén implementar un model d’innovació organitzat i actiu que permeti ser renovador de forma constant i sistemàtica, afavoreixi el creixement d’empreses capdavanteres, contribueixi a les noves estratègies en mobilitat sostenible i en adaptació i mitigació al canvi climàtic, en un context d’emergència climàtica. Així, es vol potenciar la gestió integrada de les activitats portuàries en el conjunt dels ports catalans i la sinergia entre els ports i el territori com a oportunitat de benefici social i territorial.

Psamides

El projecte europeu Psamides té com a objectiu optimitzar el funcionament dels ports petits i mitjans a través de la implantació d’eines innovadores que ajudin a gestionar els fluxos turístics, controlar millor els costos, proporcionar més serveis als usuaris i estimular l’eco-innovació d’aquests ports reduint les externalitats ambientals derivades de l’activitat turística. Psamides compta amb un pressupost de 2,8 milions d’euros, un 85% dels quals finançats pel programa Interreg-MED de la Unió Europea. El projecte es va iniciar el gener del 2020 i finalitza el juny de 2022.

Els ports petits i mitjans, amb les seves zones nauticoesportives, les grans eslores, l’activitat de creuers i les indústries turístiques relacionades, són un factor clau de competitivitat a l’àrea MED (Mediterrània). Una part important del turisme de l’àrea MED es canalitza a través d’aquests ports i es concentra a les zones costaneres. Aquests ports han de jugar un paper fonamental a l’hora d’articular el turisme costaner i marítim, connectant el rerepaís i les comunitats.

Entre els objectius del projecte, s’ha de crear una comunitat de creixement blau de ports petits i mitjans, adoptant un enfocament transnacional per aconseguir que aquests ports puguin crear un ecosistema de negocis integrat que doni suport a la innovació i permeti superar la limitació de fons i de personal actual, per tal que aquests ports puguin identificar quines són les solucions més efectives en cada cas. Així mateix, millorar la governança del creixement blau, creant una eina i una metodologia multinivell efectiva que permeti capitalitzar les experiències de gestió, que es podrien reproduir en centenars de ports de l’àrea MED.

El canvi climàtic s’ha convertit en una realitat cada vegada més pròxima que afecta els ports de diferents maneres, també als de menors dimensions. De cara a la seva optimització, la millor manera de modernitzar-los és aprofitar la implementació de solucions innovadores que fomentin la unió entre la tecnologia i la sostenibilitat ambiental. Aquesta és la clau del nou Pla de Portsde Catalunya Horitzó 2030, que aspira a potenciar la digitalització mitjançant el respecte del medi ambient a través d’emprenedors europeus. Set empreses innovadores catalanes, franceses i portugueses han presentat la seva solució per a ports petits i mitjans en el marc del Saló Nàutic de Barcelona de la mà de Ports de la Generalitat. Durant la jornada, aquestes startups han explicat propostes que barregen la tecnologia amb la sostenibilitat ambiental, com a ecosistemes artificials marins per a recuperar la fauna marina dels ports, nous sistemes de torretes de subministrament de serveis intel·ligents o sistemes de monitoratge de l’activitat portuària mitjançant intel·ligència artificial.

Aquestes solucions s’emmarquen en el projecte europeu Psamides, del qual Ports de la Generalitat és soci al costat de Ports Illes Balears, Port de Sète, Port de Cándia (Iràklion), Pôle Mer Med, Athena R&I Center, IMT Montenegro, la Universitat de Rijeka, SAS Noveltis i l’Euroregió Pirineus-Mediterrani, de la qual la Generalitat de Catalunya és membre fundador al costat del Govern dels Illes Balears i la Regió d’Occitània a França. El projecte Psamides té com a objectiu principal:

“Optimitzar el funcionament dels ports petits mitjançant la implantació d’eines innovadores”

Aquestes solucions ajudaran a gestionar els fluxos turístics, racionalitzar millor els costos, millorar la prestació de serveis als usuaris i estimular la innovació ecològica d’aquests ports per a reduir les externalitats ambientals de l’activitat turística, un factor primordial en l’àrea del Mediterrani. Una altra meta que aquest projecte es proposa aconseguir és el de crear una comunitat de creixement blau d’aquests ports de menor grandària que més endavant podrien reproduir centenars de ports del Mediterrani.

El projecte Psamides és part de la línia estratègica del Pla de Ports que pretén potenciar la gestió integrada de les activitats portuàries en el conjunt de les instal·lacions portuàries catalanes en benefici de cadascun dels territoris que els acullen. D’aquest manera, i tenint en compte el context actual d’emergència climàtica, aspira a implementar noves estratègies en mobilitat sostenible i adaptació i mitigació al canvi climàtic, a més de dissenyar un model d’innovació que permeti la renovació constant.

PRESENTACIÓ DE SET SOLUCIONS INNOVADORES I SOSTENIBLES

  • Pantalans flotants de formigó, per Patrick Lindley, CEO de Lindley-ALMARIN
  • Torretes connectades intel·ligents, per Caroline Arnall, CEO d’EQUIPORT
  • Sistema de Connexió de ports, per Yann Guais i Jonathan Muñoz, director comercial i enginyer de FALCO
  • Vehicles no tripulats d’inspecció, per Joan Ramón Vidal Riba, Sales Manager de TECNOAMBIENTE
  • Sistema de connexió de ports mitjançant les torretes, per Marina 360
  • Ecosistemes artificials per a recuperar la fauna marina per Gilles Lecaillon, CEO d’ECOCEAN
  • Control dels ports mitjançant intel·ligència artificial per Anton Gomà, CEO de CTRL4enviro

Per a més informació de les SET SOLUCIONS INNOVADORES I SOSTENIBLES descarrega el document:

PSAMIDES SET SOLUCIONS

¡SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

He llegit i accepto la política de protecció de dades