Vilanova i la Geltrú acollirà la primera regata preliminar de la Copa Amèrica

26-maig-2023 | Notícies del sector, Notícies Generals

Comparteix:

La ciutat de Vilanova i la Geltrú serà la seu amfitriona de la primera regata preliminar de la 37a Copa Amèrica de Barcelona 2024, del 14 al 17 de setembre de 2023. L’organització America’s Cup Event Barcelona (ACE Barcelona) ha escollit aquest municipi per la ubicació, les instal·lacions i les prestacions que ofereix el port de Vilanova i la Geltrú, gestionat per la Generalitat. De fet, Grant Dalton, director general d’ACE Barcelona, en la presentació de la primera regata preliminar de la Copa Amèrica va explicar que “el port de Vilanova i la Geltrú és perfecte per acollir la primera competició preliminar de Copa Amèrica de vela per la proximitat de les instal·lacions al camp de regates”. En aquesta primera regata s’enfrontaran, per primera vegada, els sis equips següents: França, Suïssa, Regne Unit, Itàlia, Nova Zelanda i els Estats Units. Tots sis competiran per aconseguir el trofeu de la Copa Amèrica de Vela, la “Copa de les cent guinees”.

© Adam Mustill / America’s Cup

Aquest esdeveniment situarà el port, la vila i el territori a l’avantguarda de l’esport de la vela. Serà una gran oportunitat per posar en valor la nàutica catalana  i promoure el turisme nàutic a les nostres costes. També serà una gran oportunitat per a la vila, les poblacions veïnes, la comarca i la seva àrea d’influència per donar a conèixer a turistes d’arreu la gastronomia de la zona, els cellers, la cultura, la història, el comerç i l’entorn.

Port de Vilanova i la Geltrú

El port de Vilanova i la Geltrú, el centre neuràlgic

El port de Vilanova i la Geltrú serà el centre neuràlgic de la primera regata preliminar de la Copa Amèrica on amb l’organització d’ACE Barcelona, Ports de la Generalitat, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, els concessionaris Vilanova Grand Marina-Barcelona, la Daurada Group, el Club Nàutic Vilanova, els cossos de seguretat, entre altres, estan treballant per assegurar que sigui un gran èxit. La distribució inicial de la zona tècnica, el centre d’operacions i el centre de premsa internacional és la següent:

■ La zona tècnica per distribuir les bases dels sis equips i les seves embarcacions monobuc AC40 s’ubicarà en una superfície de 15.000 metres quadrats de les instal·lacions de Vilanova Grand Marina.

■ El centre de premsa internacional des d’on els mitjans de comunicació seguiran la competició, se situarà a l’edifici de la Daurada que preveu donar servei a professionals de tot el món, no només dels països participants.

■ El centre d’operacions de l’organització es fixarà a les instal·lacions del Club Nàutic Vilanova.

■ La plaça del Port serà un punt de trobada dels fans i el gran públic, on s’instal·larà un escenari amb pantalles gegants i un presentador animarà els actes. En aquest simbòlic espai es presentaran els equips, es lliuraran els trofeus i es faran activitats lúdiques per a tothom.

■ El camp de regates se situarà al davant de la platja de Ribes Roges on també hi haurà una àrea per al públic amb pantalles gegants.

■ Al costat de la dàrsena de grans eslores, es col·locarà un pantalà desmuntable de fusta de 80 metres de longitud per amarrar les embarcacions voladores dels sis equips.

Aquest és un exemple de col·laboració publicoprivada en què l’Administració portuària, el municipi i les empreses posen espais a disposició de l’organització per poder realitzar la primera regata preliminar de la 37a Copa Amèrica de Barcelona 2024. Segons les primeres estimacions, es calcula que la celebració d’aquesta regata suposarà l’arribada d’uns vint mil turistes diaris a Vilanova i la Geltrú. A més, la regata serà vista per televisió per milions de teleespectadors arreu del món. Un esdeveniment que sens dubte situarà Vilanova i la Geltrú al bell mig de la competició mundial més important de vela.

© Pendennis Vilanova

37a Copa Amèrica Barcelona

La Copa Amèrica de Vela es remunta a l’any 1851 quan la goleta “Amèrica” va travessar l’Atlàntic de Nova York al Regne Unit i va imposar-se en una regata al voltant de l’illa de Wight. És la competició més antiga de l’esport internacional. En aquests 172 anys són 4 els països que han guanyat la Copa Amèrica de Vela: Els Estats Units, Austràlia, Nova Zelanda i Suïssa.

La 37a Copa Amèrica de Vela se celebrarà d’agost a octubre de 2024 a Barcelona. Una de les novetats d’aquesta edició és que per primera vegada se celebrarà una regata femenina i una regata juvenil, ambdues navegaran amb innovadors velers AC40.

La competició tindrà tres regates preliminars: la primera a Vilanova i la Geltrú, el setembre de 2023; la segona a Jiddah (Aràbia Saudita), del 30 de novembre al 3 de desembre de 2023; i la tercera a Barcelona, l’agost de 2024, ja amb vaixells AC75.

Els sis equips participants competiran a la primera regata preliminar de Vilanova i la Geltrú amb embarcacions monobuc de 12 metres d’eslora, de classe AC40. Els equips estan formats pel vigent defensor, guanyador de la 36a Copa Amèrica el 2021, Emirates Team New Zealand (Nova Zelanda), que defensarà la Copa contra l’equip que guanyi d’entre els desafiants: INEOS Britannia (Regne Unit), Alinghi Red Bull Racing (Suïssa), Luna Rossa Prada Pirelli (Itàlia), American Magic New York Yacht Club (Estats Units) i Orient Express Racing Team (França). Es calcula que aquests equips mouen més de 2.000 persones entre tècnics, navegants i familiars.

La © Daurada Group

Programa de voluntaris i voluntàries

L’organització està treballant en un Programa de voluntaris i voluntàries per apropar la Copa Amèrica de Vela al gran públic i perquè entre tots l’esdeveniment sigui un èxit. La informació d’aquest Programa la trobareu a www.americascup.com

© Club Nàutic Vilanova

 

¡SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

He llegit i accepto la política de protecció de dades