LES VENDES D’EMBARCACIONS CREIXEN D’UN 13,5 %

6-juny-2023 | Estudis, estadístiques i informes, Notícies del Clúster, Notícies del sector

Comparteix:

LES VENDES D’EMBARCACIONS CREIXEN
D’UN 13,5 % A CATALUNYA I D’UN 12,6 %
A TOT L’ESTAT, FINS AL MAIG.


Subsectors com les acadèmies nàutiques, el lloguer i activitats nàutiques i la reparació d’embarcacions preveuen una excel·lent temporada aquest estiu.

– Barcelona, Juny 2023. Durant el període Gener-Maig, la matriculació d’embarcacions noves a tot l’Estat ha augmentat d’un 12,6 % i a Catalunya d’un 13,5 %, passant, a nivell estatal de 2486 a 2798 embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya, s’ha passat, respecte al mateix període, de 436 a 495 embarcacions matriculades, segons l’informe elaborat per CLUSTER NAUTIC CATALÀ amb dades de la Direcció General de la Marina Mercant.

Desglossat per particulars i lloguer, al conjunt de l’Estat el mercat de particulars (llista 7a) ha augmentat d’un 10,0 %, passant de 1584 a 1742 embarcacions matriculades, i el mercat de lloguer (llista 6a) ha augmentat d’un 17,1 %, passant de 902 a 1046 embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya el mercat de particulars ha caigut d’un – 1,1 % passant de 274 a 271 embarcacions i el de lloguer ha crescut d’un 38,3 %, passant de 162 a 224 embarcacions matriculades.

El mercat de lloguer (llista 6ª) representa a tot l’Estat un 37,7% del total d’embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya representa també un 45,3 %, aproximadament més d’una de cada tres i quasi la meitat de les embarcacions matriculades, respectivament.

El mercat nàutic català representa el 17,7 % del total del mercat nàutic estatal.

La Capitania de Palma de Mallorca és la que més embarcacions ha matriculat amb 409 embarcacions, seguit de Barcelona amb 325, Bilbao amb 198, Alacant amb 191, A Corunya amb 176, Cartagena amb 139, València amb 253, Almeria amb 136, Palamós 103, Gijón amb 93 i Las Palmas i Tenerife amb 90 cadascuna, completen les primeres posicions en el rànquing estatal.

Tipus d’embarcacions

Per tipus d’embarcacions, a nivell estatal, els majors augments corresponen a les motos aquàtiques amb un 80,0 %, seguides de les embarcacions neumàtiques amb un 38,8 % i dels menors descensos de les embarcacions semirígides amb un – 2,6 %, de les rígides amb un – 11,5 % i de les de vela amb un – 16,9 %.

Mentre que a Catalunya, els majors augments corresponen a les motos aquàtiques amb un 84,3 %, seguides de les embarcacions semirígides amb un 13,0 % i de les neumàtiques amb un 0,0 % i dels menors descensos de les embarcacions de vela amb un – 8,7 % i de les rígides amb un – 12,9 %.

Podríem resumir que el mercat de les embarcacions, tant a nivell global com pel que fa al segment d’embarcacions per a ús particular (llista 7ª) s’aguanta principalment degut al bon moment que experimenten les motos aquàtiques, tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat.

Mercat d’embarcacions de segona mà

En quant al mercat de les embarcacions d’ocasió, degut a l’escassa disponibilitat d’unitats atractives pels usuaris degut a l’envelliment de la flota, pateix una davallada significativa.

Les dades acumulades de gener a maig, reflecteixen un retrocés al conjunt de l’Estat d’un – 11,2 %, passant de 7224 a 6415 unitats venudes, mentre que a Catalunya el retrocés, encara més acusat, és d’un – 20,4 %, passant de 1709 a 1361 embarcacions venudes en el període.

En el conjunt de l’Estat, es venen 2,29 embarcacions d’ocasió per cada embarcació nova matriculada, mentre que a Catalunya, aquest rati es sensiblement més alt, venent-se 2,75 embarcacions d’ocasió per cada embarcació nova matriculada.

La escassa renovació de la flota nàutica fa que aquest rati hagi baixat fins a 2/3 embarcacions per cada embarcació nova, mentre que no fa gaires anys es venien entre 4 i 5 embarcacions d’ocasió per cada nova embarcació.

Declaracions:

En opinió d’Amadeu Núñez, president d’ADIN-CLÚSTER NÀUTIC, “El sector nàutic, en general, està funcionant de manera satisfactòria, tot i que adaptant-se ràpidament a les noves tendències d’ús del mercat, on les empreses de lloguer i d’activitats nàutiques estan experimentant un gran increment, que preveiem continuï també durant les properes temporades”

Miquel Guarner, secretari general d’ADIN-CLÚSTER NÀUTIC, “Des del Clúster Nàutic Català treballem per promoure la sostenibilitat del medi marí i de la nàutica d’iniciació, promovent el certificat d’empresa sostenible i atraient nous usuaris al sector, en especial als subsector dels Centres Nàutics, com el lloguer, les activitats de platja i les acadèmies nàutiques”.


Descarregar fitxers:

¡SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

He llegit i accepto la política de protecció de dades