LES VENDES D’EMBARCACIONS FINS AL MES DE JULIOL AUGMENTEN D’UN +5,6% A TOT L’ESTAT

5-ag.-2023 | Estudis, estadístiques i informes, Notícies del Clúster, Notícies del sector

Comparteix:

LES VENDES D’EMBARCACIONS FINS AL MES DE JUNY AUGMENTEN D’UN +5,6% A TOT L’ESTAT, MENTRE QUE A CATALUNYA DISMINUEXEN D’UN -5,0 %.

La temporada està resultant positiva per a la majoria de subsectors com el del lloguer i les activitats nàutiques i el del manteniment, reparació, recanvis i accessoris

– Barcelona, Agost 2023. Durant el període Gener-Juliol la matriculació d’embarcacions noves a tot l’Estat ha augmentat d’un +5,6 % i a Catalunya d’un petit retrocés del –5,0 %, passant, a nivell estatal de 4355 a 4601 embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya, s’ha passat, respecte al mateix període, de 814 a 773 embarcacions matriculades, segons l’informe elaborat per CLÚSTER NÀUTIC CATALÀ amb dades de la Direcció General de la Marina Mercant.

Desglossat per particulars i lloguer, al conjunt de l’Estat el mercat de particulars (llista 7a) ha augmentat d’un +2,4 %, passant de 2790 a 2858 embarcacions matriculades, i el mercat de lloguer (llista 6a) ha augmentat d’un + 11,4 %, passant de 1565 a 1743 embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya el mercat de particulars ha caigut d’un – 15,1 % passant de 504 a 428 embarcacions i el de lloguer ha crescut d’un + 11,3 %, passant de 310 a 345 embarcacions matriculades.

El mercat de lloguer (llista 6ª) representa a tot l’Estat un 37,9% del total d’embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya representa també un 44,6 %; mantenint-se la tendència de creixement en els nous hàbits de consum orientats més al lloguer que a la compra, on aproximadament a nivell estatal més d’una de cada tres embarcacions matriculades al conjunt de l’Estat i prop de la meitat de les embarcacions matriculades a Catalunya estan destinades al lloguer.

El mercat nàutic català, del gener a juliol 2023, representa el 16,8 % del total del mercat nàutic estatal.

La Capitania de Palma de Mallorca és la que més embarcacions ha matriculat amb 639 embarcacions, seguit de Barcelona amb 503, A Corunya amb 369, Alacant amb 322, Bilbao amb 315, Cartagena amb 255, Almeria amb 216, Tenerife amb 180, Palamós amb 173 i Gijón amb 165, completen les primeres posicions en el rànquing estatal.


Tipus d’embarcacions

Per tipus d’embarcacions, a nivell estatal, únicament es donen creixements a les motos aquàtiques amb un + 70,6 %, seguides de les embarcacions neumàtiques amb un + 22,9 % i dels menors descensos de les embarcacions semirígides amb un – 10,9 %, de les rígides amb un – 17,6 % i de les de vela amb un – 20,6 %.

Mentre que a Catalunya, únicament es donen creixements a les motos aquàtiques amb un + 87,3 %, seguides dels menors descensos de les embarcacions de vela amb un – 22,0 %, de les semirígides amb un – 26,2 %, de les neumàtiques amb un – 26,5 % i de les rígides amb un – 27,8 %.

I d’igual manera que en els mesos precedents, Podríem resumir que el mercat de les embarcacions, tant a nivell global com pel que fa al segment d’embarcacions per a ús particular (llista 7ª) s’aguanta principalment degut al bon moment que experimenten les motos aquàtiques, tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat.


Mercat d’embarcacions de segona mà

En quant al mercat de les embarcacions d’ocasió, disminueix moderadament degut principalment a l’escassa disponibilitat d’embarcacions degut al progressiu envelliment de la flota.

Les dades acumulades de gener a juny, reflecteixen un retrocés al conjunt de l’Estat d’un – 9,6 %, passant de 10119 a 9145 unitats venudes, mentre que a Catalunya el retrocés, encara més acusat, és d’un – 19,6 %, passant de 2295 a 1845 embarcacions venudes en el període.

En el conjunt de l’Estat, es venen 1,99 embarcacions d’ocasió per cada embarcació nova matriculada, mentre que a Catalunya, aquest rati es sensiblement més alt, venent-se 2,39 embarcacions d’ocasió per cada embarcació nova matriculada.

La escassa renovació de la flota nàutica fa que aquest rati hagi baixat fins a 2/3 embarcacions per cada embarcació nova, mentre que no fa gaires anys es venien entre 4 i 5 embarcacions d’ocasió per cada nova embarcació.


Declaracions

En opinió d’Amadeu Núñez, President de CLÚSTER NÀUTIC: “El sector nàutic, com la majoria de sectors, s’està adaptant als nous hàbits de consum dels usuaris cap als subsectors del lloguer i de les activitats nàutiques, que cada vegada més s’estan consolidant com a nova tendència per a les properes temporades”

Miquel Guarner, Secretari General de CLÚSTER NÀUTIC: “Des del Clúster Nàutic Català creiem que el sector nàutic ha de ser sostenible, i per això promovem els premis a la innovació i sostenibilitat en el sector i hem promogut un un Certificat d’empresa nàutica sostenible”

¡SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

He llegit i accepto la política de protecció de dades