LA COSTA BRAVA TANCA LA TEMPORADA DE CREUERS AMB 53 ESCALES I 52.300 PASSATGERS

21-nov.-2023 | Notícies del sector, Notícies Generals

Comparteix:

LA COSTA BRAVA TANCA LA TEMPORADA DE CREUERS AMB 53 ESCALES I 52.300 PASSATGERS

  • Palamós i Roses han tancat la temporada amb 53 escales, 52.300 passatgers i un impacte econòmic estimat al territori de 5 milions  
  • Palamós ha rebut 52.000 passatgers, un 7% més que l’any passat, i Roses  300 passatgers  
  • La línia estratègica de diversificació del mercat de creuers ha portat a Palamós i Roses 12 companyies i 8 escales inaugurals 

El Seven Seas Splendor va cloure, dissabte 18 de novembre, la temporada a Palamós. 

El 2023, els ports de Palamós i Roses han tancat l’activitat de creuers a la Costa Brava assolint 52.300 passatgers, un 4,6% més que l’any anterior, i 53 escales de creuer, amb  deu escales menys, en comparació al 2022. L’impacte econòmic estimat de l’activitat de  creuers el 2023 al territori ha estat de 5 milions al territori, amb un increment del 4%  respecte a l’any passat. Aquest import s’ha calculat a partir d’un estudi de l’Associació  Internacional de Línies de Creuers (CLIA), que estima que cada passatger que desembarca gasta una mitjana de 90 euros. A més, s’han afegit 6 euros per passatger, per la despesa vinculada al vaixell en concepte de serveis portuaris.

Els dos ports de la Costa Brava han rebut conjuntament 12 línies de creuers de les quals un 60% són de gamma alta i la resta són estàndard. Dues de les línies estratègiques de  Costa Brava Cruise Ports són captar noves companyies per diversificar el segment de creuers i, en paral·lel, fidelitzar les companyies perquè repeteixen visites i les ampliïn  amb vaixells de la seva flota. 

Els ports de Palamós i Roses han rebut creuers del mercat nord-americà i del mercat  europeu. Aquest any, el 50% dels creuers que han visitat la Costa Brava pertanyen al  mercat nord-americà i el 50% restant a l’europeu. A més, aquest any 8 creuers han fet escala per primera vegada a la Costa Brava.  

Balanç port de Palamós 

El port de Palamós ha rebut 52.000 passatgers, un 7% més que l’any passat, i 49  escales, set menys que el 2022. L’increment de turistes de creuer referma el lideratge del port en aquest sector, així com la feina feta en promoció en els principals fòrums, donant major projecció internacional al port, al municipi i al territori. 

La temporada 2023 ha tingut una durada de vuit mesos, del 10 d’abril al 18 de novembre. Un 62% dels creuers han arribat en temporada baixa i la resta en temporada alta. 

Tres línies de creuers han copat el 71% de les escales de la temporada: la britànica  Marella Cruises amb 23 escales (47%), i les nord-americanes Seabourn Cruise Lines  amb 7 escales (14%) i Windstar Cruises amb 5 escales (10%). Pel que fa a escales  inaugurals de creuers, se n’han rebut set, tres més que el 2022. Així, els creuers que han  vingut per primer cop a Palamós han estat els següents: World Traveller, Marella  Voyager, Azamara Onward, Viking Sky, Seabourn Pursuit, Silver Nova i Viking Sea. 

Destacar l’aposta de la companyia portuguesa Mystic Cruises que ha vingut per primer  cop a la Costa Brava amb el vaixell World Traveller. 

Pel que fa al perfil dels passatgers, un 78% han estat britànics, un 12% nord-americans;  un 3% irlandesos, un 2% australians, un 1% (alemanys, belgues i canadencs) i la resta de  nacionalitats. Un any més, es mantenen els britànics al capdavant, seguits pels nord americans.  

Pel que fa a les excursions, un 23% del passatgers han fet alguna excursió al territori  mentre que el 77% restant s’han quedat al municipi. Les excursions més sol·licitades pels  turistes de creuer han estat: Pals, Girona, Figueres, Platja d’Aro, Púbol, Tossar de Mar, Empúries, S’Agaró, Peralada, Besalú i Banyoles. Destaca la dispersió geogràfica en què  grups petits de turistes han anat a més punts del territori, així com visites a Portbou,  l’Estartit i Sant Feliu de Guíxols. Alguns han llogat bicicletes elèctriques per anar fins a Calella de Palafrugell o pedalar per alguna via verda de l’entorn. També han incrementat  les experiències enoturístiques a cellers de l’Empordà.

Balanç de creuers al port de Roses 

El port de Roses ha tancat la temporada 2023 amb 300 passatgers i quatre escales, amb  dues escales menys de les previstes inicialment, a causa de les cancel·lacions per mal  temps. La característica de la temporada ha estat l’arribada de creuers petits que han  atracat al port, però que han portat menys passatge. Els resultats han estat tres escales  menys que l’any passat i més d’un miler de passatgers menys.

Pel que fa a les nacionalitats, els principals turistes de creuer han estat nord-americans (35%), francesos (34%), suïssos (9%), canadencs (7%), belgues (4%), britànics(4%),  polonesos (2%) i altres nacionalitats (5%). Respecte a l’any passat, els nord-americans i  els francesos han passat al capdavant, desplaçant als britànics en cinquena posició, així  com un lleuger increment de polonesos. 

Destaca l’estrena de la companyia portuguesa Mystic Cruises amb l’escala inaugural del  creuer World Navigator, la fidelització de la companyia Seadream Yacht Club i la tornada  de la naviliera CroisiEurope que fa fet dues escales amb el vaixell La Belle des Océans. 

Pel que fa a les excursions, un 27% del passatgers han fet alguna excursió al territori  mentre que el 73% restant s’han quedat al municipi. Les excursions realitzades per  aquests turistes han estat Figueres; Girona i Cadaqués. 

ports.gencat.cat

BoatShow Barcelona 2024
Barcelona BOAT SHOW 2024

¡SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

He llegit i accepto la política de protecció de dades