LES EMBARCACIONS D’ESBARJO ASSUMEIXEN EL REPTE DE LA DESCARBONITZACIÓ

29-nov.-2023 | Notícies del Clúster, Notícies del sector

Comparteix:

LES EMBARCACIONS D’ESBARJO ASSUMEIXEN EL REPTE DE LA DESCARBONITZACIÓ

La International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA) ha presentat durant la fira internacional Mets Trade l’informe “Pathways to Propulsion Decarbonisation for the Recreational Marine Industry”, on s’han exposat les alternatives descarbonitzadores per a les embarcacions recreatives. Tot i que les seves emissions de gasos amb efecte d’hivernacle només representen el 0,1% a nivell mundial, segons l’estudi, el sector es proposa avançar cap a la sostenibilitat.

L’informe elaborat té com a objectiu aportar informació per “impulsar la descarbonització, oferint orientació sobre les tecnologies més adequades a utilitzar”, i així implementar-les en el sector de l’esbarjo. Així mateix, l’informe intenta orientar la col·laboració entre els governs mundials i les empreses fabricants d’embarcacions d’esbarjo, fabricants de motors, proveïdors i distribuïdors.

Les conclusions de l’informe apunten als combustibles alternatius sostenibles com la font d’energia “més adequada” per reduir fins a un 90% les emissions de les embarcacions d’esbarjo per al 2035. En aquest sentit, sugereixen l’hidrogen com a “tecnologia emergent” per reduir les emissions de carboni, “sempre que se n’optimitzi el procés de producció i s’obtingui per electròlisi, sense utilitzar electricitat procedent de combustibles fòssils”.

D’altra banda, detallen que les embarcacions de propulsió híbrida (que combinen motors elèctrics com de combustió interna basats en combustibles líquids) possibiliten la reducció d’emissions de carboni de les embarcacions “en escenaris com ara el lloguer i altres entorns d’ús intensiu”. En aquest sentit, destaquen la propulsió elèctrica com a alternativa per a embarcacions amb altes freqüències d’ús, com les destinades al lloguer o les motos d’aigua comercials.

Des del Clúster Nàutic promovem accions per preservar el medi marí. Conscients, de que la sostenibilitat ja no es una opció, hem presentat el DQN, Distintiu de Qualitat Mediambiental Nàutic i la Guia de Bones Pràctiques i Recomanacions per a les Empreses Nàutiques i les seves activitats associades, per a la consecució del CERTIFICAT D’EMPRESA SOSTENIBLE.

El Clúster Nàutic Català al seu dia va traslladar al Govern Català la seva petició per a subvencionar la descarbonització de la nàutica d’esbarjo, amb una mesura similar a la impulsada pel Govern Balear.

Per al Clúster Nàutic Català, la sostenibilitat ja no es una opció.

¡SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

He llegit i accepto la política de protecció de dades