PORTS DE LA GENERALITAT DESTINARÀ MÉS DE LA MEITAT DE LES SEVES INVERSIONS PER A AFRONTAR L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

1-febr.-2024 | Esports i activitats nàutiques, Notícies del sector

Comparteix:

PORTS DE LA GENERALITAT DESTINARÀ MÉS DE LA MEITAT DE LES SEVES INVERSIONS PER A AFRONTAR L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

Amb una inversió de 30 milions d’euros, Ports de la Generalitat centra els seus esforços a adaptar la seva infraestructura als pròxims temporals i assumir la descarbonització

Ports de la Generalitat ha anunciat una inversió de 30 milions d’euros per als pròxims 4 anys. Un 54% anirà dirigit a la protecció, abric i adaptació de les infraestructures portuàries a les adversitats del canvi climàtic. De fet, s’instal·laran plaques fotovoltaiques en tots els ports que gestiona l’empresa pública de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de virar cap a l’autosuficiència i la descarbonització de l’energia portuària.

Ho han anunciat aquest dimecres la directora general de Ports de la Generalitat, Annabel Moreno, i la consellera de Territori, Ester Capella, durant la presentació del Pla d’Inversió 2024-2027 per als 45 ports que gestiona Ports de la Generalitat. Ambdues han destacat la importància d’ajustar-se al Pla de Ports de Catalunya Horitzó 2030, per al qual el canvi climàtic té un pes important, especialment a causa de la contaminació i a l’efecte dels últims temporals en els ports.

De fet, una de les intervencions que més s’han destacat ha estat la instal·lació de plaques fotovoltaiques en tots els ports que gestiona Ports de la Generalitat. És una actuació que ja es porta desenvolupant en els últims anys, encara que es pretén estendre a la totalitat de les infraestructures i finalitzar el seu desplegament per al 2027. “Quan finalitzi l’actual Pla d’Inversió, pràcticament el 100% dels ports tindran aquestes instal·lacions”, ha declarat Moreno.

De la mateixa manera, Ester Capella ha fet referència al fet que s’ha intentat “equilibrar i mantenir l’equitat” en cadascun dels territoris en els quals es distribueixen els ports, sempre tenint en compte el volum d’activitat i les necessitats específiques. Per això, es destinaran 11,23 milions d’euros per a la Zona Nord -des de la frontera de França fins a Tordera-; 8,16 milions per a la Zona Centre -des de Tordera fins a Cubelles-, i 8,6 milions per a la Sud -des de Cunit fins al riu Sénia-.

El canvi climàtic copa més de la meitat del Pla d’Inversió

Del 54% del Pla d’Inversió, el 44,3% pertany a les inversions per a assegurar la funcionalitat de cada port com a infraestructures, per a l’abric de les embarcacions i la seva adequació per a enfrontar el canvi climàtic. Això és, l’adequació dels dics i el reforç de la infraestructura per a donar resposta als temporals. Per part seva, el 10,25% es destinarà a inversions que ajudin a mitigar el canvi climàtic, com la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

El primer paquet d’actuacions, que assegura la funcionalitat dels ports, se centra en el manteniment i la prestació de serveis als diferents sectors econòmics que desenvolupen la seva activitat en els ports. En aquest sentit, els últims temporals han afectat les instal·lacions portuàries, com va ser amb el cas de la borrasca Gloria, per la qual cosa es reforçaran els dics per a garantir el bon funcionament dels recintes.

Las inversiones relacionadas con el cambio climático suman el 54%, mientras que la integración de los puertos con el territorio suma una quinta parte

En les tres zones en les quals es distribueixen els ports que gestiona la Generalitat, la major partida és la que es dirigeix al reforç de la infraestructura amb vista a les pròximes adversitats climàtiques. En concret, es destinarà el 35,7% en la Zona Nord; el 70,3% en la Zona Centre, i el 38,6% en la Zona Sud.

Per part seva, en la mitigació del canvi climàtic, es desplegarà un pla estratègic per a instal·lar plaques fotovoltaiques, que ja estava en marxa. A més, es preveu instal·lar torretes de telegestió en tots els ports per a reduir el consum d’aigua, s’adaptarà la xarxa d’aigua per a evitar pèrdues, i es promocionarà l’ús de vehicles elèctrics.

Una altra de les intervencions relacionades amb la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic, com ha anunciat Annabel Moreno, és la instal·lació de nous punts de càrrega en tots els ports. També, la convocatòria d’ajudes i subvencions per a aquells projectes encaminats a fer front a la sequera, com a nous sistemes per a la captació d’aigua. Moreno ha explicat que encara no s’han concretat els mecanismes de convocatòria, alguna cosa que es farà pròximament.

“Aquest Pla d’Inversió reforça encara més la cohesió dels ports gestionats per la Generalitat amb l’objectiu de modernitzar-los, reforçar l’activitat que es produeix, i com no pot ser d’una altra manera, assumir el repte de l’emergència climàtica; avancem per uns ports més competitius, integrats amb els teixits urbans, i amb un eix d’actuació vinculat amb l’emergència climàtica”, ha destacat Capella.

Integració port-territori, activitat econòmica i turisme

Encara que en el Pla d’Inversió 2024-2027 tenen un pes rellevant les partides relacionades amb el canvi climàtic, copen el segon lloc les que fomenten el turisme i la relació port-ciutat, amb el 21,02% del total. En aquest grup, es contemplen totes aquelles actuacions dirigides a optimitzar i millorar la connectivitat del port amb els nuclis urbans més pròxims, de tal forma que es fomenti l’activitat ciutadana dins dels recintes.

Una altra de les partides importants, amb el 11,36% de les inversions, és el reforç del sector pesquer. En aquest paquet d’inversions, es detallen actuacions com la millora dels sistemes de comercialització de peix; l’optimització dels recintes amb més activitat pesquera; el suport a les polítiques del sector, i el reforç de les llotges.

De la mateixa manera, Capella i Moreno han subratllat l’aposta per l’activitat turística i la nàutica esportiva en els ports de la Generalitat. Ho evidenciaven amb la construcció de la base nàutica en el port de La Ràpita recentment, que també comparteix l’aposta per integrar les instal·lacions amb la trama urbana. En aquesta línia, es pretén desestacionalitzar l’activitat esportiva, promocionar-la a tots els públics, i adaptar la infraestructura per a les eslores més grans.

– INSCRIU-TE ULTIMES PLAÇES –

¡SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

He llegit i accepto la política de protecció de dades