LA MATRICULACIÓ D’EMBARCACIONS NOVES DURANT EL PERÍODE GENER – JUNY DE 2025 RETROCEDEIX UN -8,5% A TOT L’ESTAT I A CATALUNYA UN -3,6%

3-jul.-2025 | Estudis, estadístiques i informes, Notícies del Clúster, Notícies del sector

Comparteix:

LA MATRICULACIÓ D’EMBARCACIONS NOVES DURANT EL PERÍODE GENER – JUNY DE 2025 RETROCEDEIX UN -8,5% A TOT L’ESTAT I A CATALUNYA UN -3,6%

 

  • El mercat de particulars (llista 7ª) es manté estable a tot l’Estat amb una caiguda del -0,7%, mentre que ha Catalunya creix un +3,0%.
  • El mercat de lloguer (llista 6ª) retrocedeix a tot l’Estat un -21,1% i a Catalunya un -12,2%.
  • El mercat de lloguer (llista 6ª) representa a tot l’Estat un 32,6 % del total i a Catalunya 39,0 %.
  • El mercat de segona ma retrocedeix a tot l’Estat un -6,3% i a Catalunya un -20,2%.
  • El mercat de segona ma representa a tot l’Estat un 32,6 % del total i a Catalunya 39,0 %.
  • Del total d’embarcacions venudes, les embarcacions d’ocasió representen a tot l’Estat un 70,0 % del total i a Catalunya 73,3 %.
  • Per cada embarcació nova es venen de segona ma, a tot l’Estat 2,3 embarcacions i a Catalunya 2,7.

 

– Barcelona, Juliol 2025. Durant el període Gener-Juny la matriculació d’embarcacions noves a tot l’Estat ha experimentat un retrocés d’un -8,5%, mentre que a Catalunya ha retrocedit d’un -3,6%, passant, a nivell estatal de 3028 a 2772 embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya, s’ha passat, respecte al mateix període, de 475 a 458 embarcacions matriculades, segons l’informe elaborat per CLÚSTER NÀUTIC CATALÀ amb dades de la Direcció General de la Marina Mercant.

Desglossat per particulars i lloguer, al conjunt de l’Estat el mercat de particulars (llista 7a) s’ha mantingut estable amb un retrocés del -0,7%, passant de 1881 a 1868 embarcacions matriculades, i el mercat de lloguer (llista 6a) ha retrocedit d’un -21,1%, passant de 1147 a 905 embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya el mercat de particulars ha crescut d’un +3,0 % passant de 270 a 278 embarcacions matriculades i el de lloguer ha retrocedit d’un -12,2%, passant de 205 a 180 embarcacions matriculades.

El mercat de lloguer (llista 6ª) representa a tot l’Estat un 32,6 % del total d’embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya la xifra augmenta fins al 39,0 %; seguint la tendència de canvis en els hàbits de consum dels usuaris iniciada els darrer anys, on cada cop més aposten pel lloguer, resultant que, de manera aproximada, un terç de les embarcacions matriculades ho estan en llista 6ª.

La Capitania de Barcelona és la que més embarcacions ha matriculat amb 342, seguida de les d’Alacant amb 302, Palma de Mallorca amb 279, Cartagena amb 241, Gijón amb 149, Almeria amb 145, Santa Cruz de Tenerife amb 105, A Coruña amb 102, Vigo amb 88 i Santander amb 85, completen les deu primeres posicions en el rànquing estatal.

Com comentat en mesos precedents, aquestes dades tenen una dubtosa fiabilitat ja que hi ha nombroses Capitanies amb major potencial de matriculacions com Màlaga, Palamós i València, entre d’altres, que degut a dificultats operatives no estan tramitant adequadament el registre d’embarcacions i sovint altres capitanies acaben registrant nombroses embarcacions.

 

Tipus d’embarcacions

Per tipus d’embarcacions, a nivell estatal, només han tingut creixement les embarcacions neumàtiques d’un +34,4%, mentre la resta de tipologies donen retrocessos, les embarcacions rígides d’un -10,3%, les de vela d’un -8,7%, les semirígides d’un -15,6% i les motos aquàtiques d’un -18,7%.

Mentre que a Catalunya, es donen creixements a les motos aquàtiques amb un +15,0% i a les semirígides d’un +11,8%, i la resta de tipologies es donen retrocessos, d’un -11,0% a les embarcacions rígides, d’un -13,8% a les de veles i d’un -53,8% a les embarcacions neumàtiques.

 

Per eslores

A nivell estatal, quasi totes les eslores donen retrocessos, a excepció de les embarcacions de 3 a 4,5m. que creixen d’un +26%, les de 8 a 12m. que creixen d’un 0,8% i les de 20a 24m. que creixen d’un +75%, mentre que les majors davallades són per a les embarcacions de 5 a 8m. amb un -12%.

Mentre que a Catalunya, amb una millor evolució, es donen creixements a les embarcacions d’entre 4 i 4,5m. d’un +75%, a les d’entre 8 i 12m.  d’un +15,8% i a les d’entre 20 a 24m. d’un +200, mentre que les majors davallades són per a les embarcacions de 5 a 8m. amb un -16%.

Sintetitzant al màxim podem resumir dient que les embarcacions més pètites continuen creixent, però que les fins ara embarcacions més populars entre 5 i 8m., tenen davallades significatives, pel que fa a la disponibilitat econòmica de la classe mitjana.

 

Mercat d’embarcacions de segona mà

A nivell estatal, el comportament del mercat de les embarcacions d’ocasió, guarda una correlació gairebé exacta respecte del de les noves matriculacions, i mentre que en el conjunt de l’estat la davallada és només d’un –8,4% (-8,5% a les noves matriculacions), a Catalunya la davallada, molt més accentuada respecte a les de nova matriculació, és d’un -17,8% (-3,6% a les noves matriculacions).

Com indicat, les dades acumulades de gener a juny, reflecteixen un retrocés al conjunt de l’Estat d’un -8,4%,  passant de 7055 a 6464 venudes, mentre que a Catalunya el mercat ha tingut una evolució pitjor, amb un -17,8%, passant de 1532 a 1259 embarcacions venudes en el període.

En el conjunt de l’Estat, es venen 2,3 embarcacions d’ocasió per cada embarcació nova matriculada, mentre que a Catalunya, aquest rati es més alt, venent-se 2,7 embarcacions d’ocasió per cada embarcació nova matriculada.

Declaracions

En opinió d’Amadeu Núñez, President de CLÚSTER NÀUTIC: “Malgrat un context complex, es mostren símptomes positius com el creixement del mercat de particulars i d’algunes tipologies d’embarcacions. Des del Clúster Nàutic treballem per impulsar el desenvolupament sostenible del sector, enfortint la competitivitat i promovent una nàutica responsable, innovadora i alineada amb la preservació del nostre entorn marí.”

Miquel Guarner, Secretari General de CLÚSTER NÀUTIC: “Les dades mostren una evolució dinàmica del sector, amb canvis en els hàbits de consum que obren noves oportunitats. Al Clúster Nàutic apostem per una nàutica moderna, sostenible i accessible. Treballem per reforçar el teixit empresarial, millorar la formació i garantir un creixement alineat amb la cura del medi marí.”.

 

Descarrega’t aquí els documents amb la informació:

Curs Bones Pràctiques
Cursos online

Cursos online

Salon Nautico Barcelona_2025

¡SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

He llegit i accepto la política de protecció de dades

Resum de privacitat

Aquest lloc web utilitza cookies per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les cookies s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.