- El mercat d’ocasió retrocedeix a tot l’Estat un -2% i a Catalunya un -21%.
- El mercat de lloguer (llista 6ª) ja representa a tot l’Estat un 30,0 % del total i a Catalunya 37,1 %.
Barcelona, Abril 2025. Durant el període Gener-Març la matriculació d’embarcacions noves a tot l’Estat ha experimentat un retrocés d’un -16,6% i a Catalunya d’un -3,9%, passant, a nivell estatal de 997 a 831 embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya, s’ha passat, respecte al mateix període, de 129 a 124 embarcacions matriculades, segons l’informe elaborat per CLÚSTER NÀUTIC CATALÀ amb dades de la Direcció General de la Marina Mercant.
Desglossat per particulars i lloguer, al conjunt de l’Estat el mercat de particulars (llista 7a) ha baixat d’un -10,0%, passant de 647 a 582 embarcacions matriculades, i el mercat de lloguer (llista 6a) ha retrocedit d’un -28,9%, passant de 350 a 249 embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya el mercat de particulars ha crescut d’un +4,0 % passant de 75 a 78 embarcacions matriculades i el de lloguer ha retrocedit d’un -14,8%, passant de 54 a 46 embarcacions matriculades.
El mercat de lloguer (llista 6ª) representa a tot l’Estat un 30,0 % del total d’embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya la xifra augmenta fins al 37,1 %; seguint la tendència de canvis en els hàbits de consum dels usuaris iniciada els darrer anys, on cada cop més aposten pel lloguer, resultant que prop d’un terç de les embarcacions matriculades al conjunt de l’Estat i més d’un terç a Catalunya, ho estan en llista 6ª.
La Capitania de Palma de Mallorca és la que més embarcacions ha matriculat amb 103, Alacant amb 96, Barcelona amb 82, Cartagena amb 57, Almeria amb 41, A Coruña amb 40, Tenerife amb 38, Las Palmas amb 35, Málaga amb 32, Vigo amb 28 completen les deu primeres posicions en el rànquing estatal.
La Capitania de Palamós, amb una davallada del -23%, amb 23 embarcacions, no apareix en el “top ten” estatal, fet que des del Clúster Nàutic podríem atribuir a dificultats operatives de la Capitania.
TIPUS D’EMBARCACIONS
Per tipus d’embarcacions, a nivell estatal, només han tingut creixement les embarcacions neumàtiques d’un +36,8%, mentre que la resta de tipologies donen retrocessos, i de menor a major davallada, les semirígides d’un -3,5%, les embarcacions rígides d’un -17,0%, les motos aquàtiques d’un -31,8%, i les de vela d’un -38,5%.
Mentre que a Catalunya, es donen creixements a les motos aquàtiques amb un +20,0%, a les embarcacions semirígides amb un +9,1%, les embarcacions rígides amb un -10,9%, a les embarcacions neumàtiques amb un -28,6% i les embarcacions de vela amb un -33,3%.
Podem resumir dient que el mercat de les embarcacions, tant a nivell global com pel que fa al segment d’embarcacions per a ús particular (llista 7ª) a nivell estatal es manté gràcies a les embarcacions neumàtiques i semirígides, mentre que a Catalunya, una mica millor, s’aguanta per les motos aquàtiques i les semirígides.
PER ESLORES
A nivell estatal, quasi totes les eslores donen retrocessos, a excepció de les embarcacions de 20 a 24m. que creixen d’un +200,0% i les de 3 a 3,5 i les de 3,5 a 4 m amb uns creixements de +63,4% i +13,0%, respectivament, i les de 8 a 12m. amb un creixement de +5,3%, patint els majors retrocessos les embarcacions de 4 a 4,5 i les de 4,5 a 5m, amb uns retrocessos dels -37,9% i -42,0% respectivament.
Mentre que a Catalunya, amb una evolució molt més estable en totes les eslores, únicament es donen creixements a les embarcacions d’entre 3 i 3,5m., d’un +20,0% i d’un +66,7% respectivament i els majors retrocessos en les eslores entre 4 i 5m. d’eslora, al voltant del -40%.
MERCAT D’EMBARCACIONS DE SEGONA MÀ
A nivell estatal, el comportament del mercat de les embarcacions d’ocasió, s’ha mantingut millor que el de les noves matriculacions, en bona mida per a la major oferta d’embarcacions d’ocasió al mercat i pel gran increment de preus de les embarcacions noves els darrers anys, amb una davallada del -2,0% en el mercat d’ocasió, molt inferior a la del mercat d’embarcacions noves que ha estat d’un -16,6%.
Mentre que a nivell català, l’evolució ha estat invertida amb una davallada del -21,0% en el mercat d’ocasió, molt superior a la del mercat d’embarcacions noves que ha estat d’un -3,9%.
Com indicat, les dades acumulades de gener a març, reflecteixen un retrocés al conjunt de l’Estat d’un -2,0%, passant de 3312 a 3245 venudes, mentre que a Catalunya el mercat ha tingut una evolució pitjor, amb un -21,0%, passant de 799 a 631 embarcacions venudes en el període.
En el conjunt de l’Estat, es venen 3,9 embarcacions d’ocasió per cada embarcació nova matriculada, mentre que a Catalunya, aquest rati es sensiblement més alt, venent-se 5,1 embarcacions d’ocasió per cada embarcació nova matriculada.
L’encariment dels preus de les embarcacions noves i l’augment de l’oferta del mercat d’ocasió, fa que aquest rati hagi pujat fins a 4/5 embarcacions per cada embarcació nova, tant al conjunt de l’estat com a Catalunya.
DECLARACIONS
En opinió d’Amadeu Núñez, President de CLÚSTER NÀUTIC: “L’inici del 2025, amb una climatologia molt adversa i amb una Setmana Santa a la segona quinzena d’Abril no està ajudant a la bona marxa del sector; no obstant, des del Clúster Nàutic Català confiem que a partir d’ara la temporada millori i que acabi l’any amb unes xifres similars a les de la temporada 2024, ja que la tendència de les darreres temporades pel que fa a la iniciació en la nàutica i en la pràctica d’activitats nàutiques està sent positiva.”
Miquel Guarner, Secretari General de CLÚSTER NÀUTIC: “Per al Clúster Nàutic Català el 2025 serà l’any de la consolidació dels nostres projectes de sostenibilitat i de formació per a l’economia blava catalana; amb la formació en bones pràctiques mediambientals per a les empreses nàutiques, per a obtenir el Certificat d’Empresa Sostenible amb el DQN, o Distintiu de Qualitat Nàutica que hem dissenyat específicament per al sector nàutic.”
Descarrega’t aquí els documents amb la informació: