EL MERCAT D’EMBARCACIONS DECREIX, FINS A MARÇ, EN UN – 23% A NIVELL ESTATAL I EN UN – 31% A CATALUNYA.

3-abr.-2024 | Notícies del Clúster, Notícies del sector, Notícies dels socis, Notícies Generals

Comparteix:

EL MERCAT D’EMBARCACIONS DECREIX, FINS A MARÇ, EN UN   – 23 % A NIVELL ESTATAL I EN UN – 31 % A CATALUNYA.

El mercat de lloguer representa ja un 35% del total d’embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya es dispara fins al 45,6% del total.

La Setmana Santa tardana i l’alentiment econòmic es reflecteixen en les dades de l’evolució de la nàutica en els primers mesos de l’any, però es preveu una evolució positiva en els pròxims mesos.

 

– Barcelona, abril 2024. En el període Gener-Març, la matriculació d’embarcacions noves en tot l’Estat ha retrocedit en un – 22,9%, respecte el mateix període de l’any anterior, mentre que a Catalunya se segueix la dinàmica estatal amb un retrocés del – 30,7%, passant, a nivell estatal de 1.291 a 945 embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya, també ha retrocedit, respecte al mateix període, de 231 a 160 embarcacions matriculades, segons l’informe elaborat per CLÚSTER NAUTIC CATALÀ amb dades de la Direcció General de la Marina Mercant.

Abans d’iniciar el desglossament de xifres, cal assenyalar que en tractar-se d’un mercat relativament petit i en el qual a més l’estacionalitat és molt important, les xifres de matriculacions i vendes durant els tres primers mesos de l’any no són estadísticament molt significatives.

Dit l’anterior, desglossat per particulars i lloguer, en el conjunt de l’Estat el mercat de particulars (llesta 7.a) ha reduït en un -22% passant de 830 a 647 embarcacions matriculades, i el mercat de lloguer (llesta 6.a) ha tingut un retrocés del -24,5%, passant de 461 a 348 embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya el mercat de particulars sofreix un descens del -34,1% passant de 132 a 87 embarcacions i el de lloguer una reducció del -26,3%, passant de 99 a 73 embarcacions matriculades.

El mercat de lloguer (llista 6a) ha representat en tot l’Estat un 35% del total d’embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya es dispara fins a una xifra del 45,6%, la qual cosa reflecteix el canvi de tendència en els hàbits de consum que fa alguns anys venim constatant. La Capitania de Palma és la que més embarcacions ha matriculat amb 145, seguit de la d’Alacant amb 95, Barcelona amb 86, la Corunya amb 66, Bilbao i Gijón amb 57, Santa Cruz de Tenerife amb 54, Almería amb 51, Cartagena amb 46 i Sevilla amb 31, completen les deu primeres posicions en el rànquing estatal.

Tipus d’embarcacions

Per tipus d’embarcacions, a nivell estatal, la major disminució correspon a les embarcacions pneumàtiques amb una disminució del -45%, seguit per les motos aquàtiques amb un -26% i de les semirígides amb un -25% i dels menors descensos de les embarcacions rígides amb un -16% i de les embarcacions de vela amb un -9%.

Mentre que, a Catalunya, les embarcacions de vela tenen un creixement del 186%, seguides dels descensos de les motos aquàtiques del -60%, de les semirígides del -44% i de les embarcacions pneumàtiques amb un -43% i dels menors descensos de les embarcacions rígides amb un -19%.

Mercat d’embarcacions de segona mà

Quant al mercat de les embarcacions d’ocasió, a nivell estatal experimenta un descens del -11,1%, passant de 3.928 embarcacions a 3.493; mentre que a Catalunya experimenta un lleu creixement del 0,2% passant de 848 embarcacions a 850.

Declaracions:

En opinió d’Amadeu Núñez, president de ADIN-CLÚSTER NÀUTIC, “el sector nàutic es troba preparat per a afrontar els reptes que ens oferirà aquesta temporada i, malgrat la situació econòmica general, la climatologia adversa i les dates tardanes de la Setmana Santa, confiem que el sector continuarà creixent durant els pròxims mesos, en particular, els subsectors del xàrter i les activitats nàutiques, el manteniment i reparació d’embarcacions i les titulacions nàutiques i de manera especial el de les motoritzacions i remotoritzacions elèctriques”.

Miquel Guarner, secretari general de ADIN-CLÚSTER NÀUTIC, “el lloguer d’embarcacions continuarà, com en els anys anteriors, amb creixements sostinguts de més d’un 10% anual, fruit del canvi de tendències i hàbits de consum i dels usuaris, i previsiblement en el 2024 s’aconseguirà el ràtio d’un 40% d’embarcacions de lloguer sobre el total d’embarcacions matriculades.”

 

– INSCRIU-TE ALS CURSOS GRATUÏTS

BoatShow Barcelona 2024
Barcelona BOAT SHOW 2024

¡SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

He llegit i accepto la política de protecció de dades